Personal investigador del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili i la marca de cafè INCAPTO col·laboren en un projecte de sostenibilitat, economia circular i transformació de biomassa. Concretament, es tracta d’una recerca per convertir el marro del cafè en bioplàstics i altres materials compostos, que han de ser utilitzats, per exemple, per fabricar peces de cafeteres. El projecte, finançat a través de dues convocatòries d’ajuts de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat, forma part d’una tesi doctoral de Vaibhav Andhalkar, supervisada pels investigadors Magda Constantí i Francesc Medina, que també encapçalen el grup de recerca Tecnio AMIC (Aplicacions Mediambientals i Industrials de la Catàlisi).
“En una època en què la descarbonització és una prioritat global, és molt important cercar productes amb valor afegit a partir de la biomassa, una de les principals fonts d’energia verda que hi ha al planeta”, afirma Medina. I, parlant en concret del residu del cafè, les xifres ho demostren: cada any es consumeixen aproximadament 9,5 milions de tones de cafè al món. Com que per cada tona es generen 650 quilos de pòsit, es produeixen 6,2 milions tones de pòsit anuals. Tal i com explica Magda Constantí, “aquest residu orgànic és ric en material lignocel·lulòsic, i quan se li fa un tractament fisicoquímic allibera uns sucres que es transformen en bioplàstics mitjançant l’acció de microorganismes”. Francesc Medina, per la seva banda, explica que el cafè, per la seva diversitat i potencial, es presenta com “un material excepcionalment interessant per a la recerca i el desenvolupament de nous productes sostenibles”.
Bea Mesas, cofundadora i CPO d’INCAPTO, destaca l’orgull que suposa per a l’empresa “formar part d’aquest projecte tan important al costat de la Universitat Rovira i Virgili i buscar una segona vida per a tots els residus que crea la indústria del cafè.” Magda Constantí, per la seva banda, recorda que “l’aprofitament dels residus de biomassa és una alternativa al consum de combustibles fòssils i se centra en l’economia circular”. En aquest sentit, la idea de l’empresa és que el material resultant s’utilitzi per fabricar components de les seves cafeteres o altres materials d’un sol ús. Es tracta d’una col·laboració en què la URV manté el compromís en la recerca al voltant de la biomassa i els bioplàstics, i l’empresa INCAPTO, fundada el 2020, l’aposta per la sostenibilitat i la reducció de residus.