Una trentena de famílies de Tarragona denuncien ser víctimes d’un procés de preinscripció escolar a I3 que titllen d’injust i opac amb els canvis que hi ha hagut respecte d’anteriors processos.
Segons expliquen, les direccions d’aquests centres van indicar a les famílies que si eren residents a la zona, no tindrien cap problema a aconseguir una plaça pels seus infants a l’escola que escollissin com a primera opció.
La sorpresa va arribar quan es van publicar els barems definitius amb la puntuació de cada alumne i les famílies van comprovar que en algunes zones escolars la reserva de places d’alumnes amb necessitats educatives especials arribava a un 40% de l’oferta afectant així el repartiment de places ordinàries. Això ha comportat que moltes famílies hagin quedat excloses del centre educatiu al qual optaven i fins i tot de les següents opcions. És el cas de la Marta Ribas, mare d’una d’aquestes famílies, que assegura que el repartiment no ha estat correcte. Al problema s’afegeix l’ampliació de les zones feta ara fa tres anys i que, en cas de no entrar a cap escola de la zona, comporta anar a un altre centre educatiu més lluny.
Les famílies també volen conèixer amb detall els criteris per accedir a les places d’alumnes amb necessitats educatives especials derivades de situacions socioeconòmiques vulnerables, alumnes NESE. Afirmen clarament que s’ha de treballar contra la segregació escolar, però la manca de places han fet que infants es quedin sense plaça, incloses les mateixes famílies amb infants NESE. Josep Maria Soro és un altre dels pares afectats.
“En el context actual de lluita contra el canvi climàtic, amb les administracions
implementant zones de baixes emissions i impostos al carboni, no té cap sentit fer
moure les famílies a quilòmetres de casa seva quan poden tenir una plaça a l’escola
de l’altra banda del carrer”, afegeixen el grup de famílies en un comunicat.
En aquest punt també denuncien la inoperància de l’ajuntament per detectar i lluitar contra aquesta l’empadronament fraudulent, que molts cops, per l’àmplia acceptació social que tenen, els propis implicats reconeixen públicament sense cap mena de pudor.
Reunió amb l’IMET i el conseller d’Educació de l’Ajuntament
Les famílies afectades demanen a les administracions implicades que la lluita contra la segregació escolar no deixi als fills i filles danys col·laterals ni les obliguin a desplaçar-se a altres poblacions o fins i tot a canviar de domicili. Aquest dilluns es reuniran amb l’IMET i el conseller d’Educació, Berni Álvarez.