Sensibilitzar i conscienciar dels canvis futurs que la societat haurà d’adoptar davant de l’emergència climàtica actual. Aquest és l’objectiu de les jornades tècniques que aquest dijous i divendres se celebren al Tinglado 1 del Moll de Costa.

Sota el títol “La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica”, les sessions busquen abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual, les jornades volen contribuir a plantejar solucions que garanteixin un futur amb aigua en un escenari de crisi climàtica.
En diverses ponències s’aborden qüestions com la disponibilitat d’aigua en un escenari de crisi climàtica, la gestió del territori, solucions per fer front a l’escassetat d’aigua o les bones pràctiques en la gestió del binomi aigua/energia.

Les jornades s’han pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio.

Francesc Mauri: “He vingut a provocar”

“Els que van comprar a primera línia de mar no van fer una bona compra, sinó els de la segona”

Francesc Mauri

Un dels experts participants, el Geògraf i presentador del temps de TV3, Francesc Mauri. En la seva ponència ha destacat la regressió de les costes i ha vaticinat que arribarà un dia en que les platges hauran desaparegut. “Els que van comprar a primera línia de mar no van fer una bona compra, sinó els de la segona”, ha dit Mauri. El reconegut meteoròleg ha iniciat la seva xerrada dient “vinc a provocar”.

“El pitjor que ens podria passar és que plogui les pròximes setmanes i se solucioni la sequera”, va argumentar Mauri, i va assegurar que el problema en aquest sentit no és del planeta: “És nostre, els humans no reaccionem si no ens donen bufetades”.

Abans també ha passat pels micròfons de Tarragona Ràdio.

“Portem 43 mesos de la pitjor sequera que hem conegut”

Sarai Sarroca

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Sarai Sarroca, ha estat la següent protagonista de les jornades tècniques. Ha recordat que des que tenim dades instrumentals, des del 1916, i mai havíem patit una sequera tan greu. “Portem 43 mesos de la pitjor sequera que hem conegut”, i el 2024 no serà millor per les previsions que venen, “ara per ara no veiem llum al final del túnel”, ha dit Sarroca. 

La geògrafa de Flix, va repassar una cronologia històrica sobre la sequera, “ens falten 500 litres per metre quadrat al conjunt de Catalunya per entrar en un estat de normalitat”, va dir, i són més dels que “cauen a Tarragona durant tot un any normal”.

“Si es cremen els boscos vells, parlem d’un foc de 900 mil hectàrees”

Marc Castellnou

La intervenció més catastrofista ha estat la de Marc Castellnou. Diu que cal entendre que el mosaic agrícola és vital per “evitar els grans incendis extrems”. Focs que poden cremar entre 4.000 o 8.000 hectàrees/hora. Calen recursos per preservar la biodiversitat. Els boscos vells “no s’adapten al canvi climàtic”. I si es cremen, parlem d’un “foc de 900 mil hectàrees” que intentarem apagar, però “Bombers sap que no podem”, sentencia el cap de l’Àrea del Grup d’Actuació Forestal (GRAF). Ha recordat que quan ell va començar, Catalunya tenia un 35% de superfície forestal, i ara “un 70% del país és superfície que es pot cremar”.

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha fet un resum de l’escenari que han exposat en conjunt científics i ponent, i recorda que en tot plegat “l’aigua és cabdal”.  

David Teruel ha explicat l’evaluació de l’impacte de la sequera i el canvi climàtic al Port de Tarragona. De la seva banda, Carme Llansana ha desplegat l’estat de la dessalació a les Conques Mediterrànies, i Jordi Molist, director de l’àrea d’abastament d’aigua de l’ACA, ha parlat del tercer cicle de planificació i l’increment de l’aigua regenerada. Abans, hem sentit també la ponència d’Ignasi Servià, que ha parlat de l’Aigua per a la producció d’aliments.

El darrer ponent del matí ha estat Eduard Pla Ferrer, investigador del CREAF, que ha explicat els projectes de gestió forestal desenvolupats, alguns dels quals per reduir amb èxit la densitat dels boscos. La primera jornada tècnica l’ha tancat la intervenció per videoconferència de Cristina González Ruano, parlant de l’estat de la implantació del PERTE de la Digitalització del Cicle de l’Aigua per part de l’Estat.

Aquest divendres continuen les xerrades a dos quarts de deu del matí, i fins la cloenda, a dos quarts de dues. També es podrà seguir en un programa especial de Tarragona Ràdio.

https://twitter.com/tarragonaradio/status/1783388710152659358

Les jornades formen part de la primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua’, un conjunt d’esdeveniments que se celebren fins el 5 de maig per debatre i proposar solucions als problemes derivats de l’escassetat d’aigua.

Dos dels quatre rius encara són protagonistes

Del Cicle de quatre debats dedicats als rius del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, moderats per Esteve Giralt, periodista i president del Col·legi de Periodistes a Tarragona, i amb retransmissió en directe per TAC 12, en queden dos. Ja s’han fet els dels rius Siurana i Francolí, i aquest divendres és el torn del riu Ebre – La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar aigua l’Ebre? (19h). El dia 3 de maig, es clourà amb el riu Gaià – Esmenar errors i preparar el futur, a la mateixa hora. 

Altres notícies: