Un grup investigador del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) estudia per primer cop a l’estat espanyol la violència que pateix el col·lectiu LGTBIQ+ als centres d’educació superior a partir de l’estudi de sis universitats catalanes. Els resultats de la recerca corroboren que, tot i que un 60% de les persones han patit alguna vegada una situació de violència o coneixen una persona afectada, aquesta realitat no sempre arriba a les comissions d’igualtat.

Segons els autors de l’estudi, en part això es deu a la falta de coneixement sobre els mecanismes de denúncia i les polítiques institucionals que hi ha per prevenir casos de violència contra el col·lectiu LGTBIQ+ o intervenir-hi. Els centres d’educació superior no estan exempts d’episodis de violència física, psicològica o verbal, o de situacions que obliguen la víctima a abandonar els estudis per evitar els atacs rebuts amb motiu de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

El treball aporta recomanacions per millorar els protocols

Aquesta anàlisi complementava l’estudi quantitatiu que prèviament ja s’havia fet a gairebé 600 alumnes d’aquests centres. A través dels contactes van conèixer quina és la percepció de la violència i la discriminació, quines mesures estan previstes des de les institucions i quines accions es duen a terme contra la violència.

A partir dels resultats de la recerca, el treball aporta una sèrie de recomanacions per millorar els protocols contra aquesta violència a les universitats. Per exemple, millorar la formació de la comunitat universitària en temes de discriminació i violència per qüestions de gènere o identitat sexual.