powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Las tasca dels investigadors de la URV ha permès descobrir noves varietats genètiques de vinya i recuperar espècies endèmiques. Així ho confirmen els responsables de l’àrea de Biologia de la Vinya del Grup de Recerca en Tecnologia Enològica (TECNENOL) de la URV, que fa temps que treballen en aquesta zona, que destaca -entre altres sectors- per la força del sector de la viticultural.
L’equip d’investigadors han descobert i catalogat, per exemple, una nova varietat de vinya de l’illa de Fuerteventura que és exclusiva al món, a través d’una investigació que ha permès caracteritzar genèticament algunes varietats de vinya de la zona, una tasca que s’ha dut a terme amb la tècnica dels SSR (Simple Sequence Repeats) o també coneguda per tècnica de microsatèl·lits, que permet conèixer el perfil genètic de diferents ceps i diferenciar-los entre ells.
N’hem parlat de tot plegat amb la investigadora de Tecnologia Enològica de la URV, Francesca Fort, que ens explica, que de les 39 mostres recollides en diferents ubicacions de l’illa, es van detectar vuit varietats conegudes i una de desconeguda que ha rebut el nom de majorera (majoreros és com es denominen els naturals de l’illa de Fuerteventura).
Després de realitzar l’estudi de singularitat d’aquest cep, s’ha comprovat que la majorera és força diferent de la resta de varietats canàries i podria ser originària o haver rebut gran influència de la zona est del Mediterrani i l’Orient Pròxim i, en menor grau, de la Península Ibèrica. Els resultats de la investigació determinen també que s’han trobat variacions pertanyents a quatre varietats conegudes: la castellana, listán prieto; la canària, listán negro; l’andalusa, palomino fino, i l’extremenya, beba, que donarien lloc a possibles clons d’aquestes varietats, fet que demostra la gran biodiversitat dels ceps de l’illa.
Aquesta investigació s’afegeix a altres treballs previs similars que la URV ha dut a terme recentment a la zona, com és el cas dels resultats que la universitat va presentar fa temps, en el qual es va caracteritzar les vinyes de l’illa de La Gomera i també es va identificar la varietat més singular, la Forastera blanca.