powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
No molt coneguda ni reconeguda, aquesta dona de caràcter, russa, militar i de partit, forma part de la història de la conquesta de l’espai. I justament, la seva figura de dona de l’espai als anys 60, és l’excusa per explicar-la.
La revista Petit Sapiens, ha encetat recentment una col.lecció de llibres de literatura divulgativa que, en base a un personatge, pretén explicar el seu context històric. D’aquesta manera, el llibre dedicat a Jaume I, parla sobre l’Edat Mitjana, i el de la faraona Hatxepsut, ens dona àmplia informació sobre la civilització egípcia.
En el cas de Valentina Tereixkhova, la primera astronauta, “cal recordar que la Valentina és una dona astronauta als anys 60, per tant, a més d’explicar la història de la Valentina, també hi ha moltes pàgines dedicades a divulgar la relació dels éssers humans amb l’espai”, ens diu la periodista Cristina Serret, col.laboradora habitual de Petit Sapiens.
Un gran desplegable sobre la vida a l’estació espacial és, d’entrada, el que més crida l’atenció als joves lectors. Però el llibre està nudrit d’informació sobre la cursa per explorar l’univers: la rivalitat EEUU-URSS, l’arribada a la lluna, els animals que van ser enviats a l’espai, la tecnologia dels coets, el vestit dels astronautes,… Tot plegat, distribuït en grans pàgines a tot color que cal degustar poc a poc.
Les generoses il.lustracions de l’artista Eleonor Is Drawing, i l’esforç de redacció de la Cristina, fan molt llaminera tota la informació que aplega: “com explicaries què era la Unió Soviètica en tres línies i de manera que un nen ho pugui entendre?” Aquests han estat els reptes de l’autora. I ajustar la narrativa, de manera que els nens ho entenguin però sense menystenir els seus coneixements o capacitat d’entendre.
El resultat és un llibre que interessa a grans i petits i convida a la lectura conjunta: “els pares sovint troben detalls que no coneixien”
Durant l’entrevista, la Cristina ens avança una curiositat que explica al llibre: “la Valentina es va casar amb un altre astronauta i van tenir un bebé. Li van fer probes a la criatura, pensant que, si els seus dos pares havien estat a l’espai, potser seria un infant “espacial””
Si en voleu saber el desenllaç, busqueu-lo a les llibreries per Sant Jordi 😉
Més continguts de Tarragona Ràdio:
- ‘Polvo serán’ és la projecció final del Xiuxiuejos
- Normalitat als serveis mínims a les hores punta en una nova jornada de vaga del transport públic
- Junts celebra la rehabilitació de les pistes d’esquaix del Poliesportiu de Riu Clar
- El president de PIMEC reclama davant de l’empresariat tarragoní una reforma de l’Administració per alleujar la burocràcia de les pimes
- Tarragona ja llueix amb l’enllumenat nadalenc