La protonteràpia constitueix una alternativa a la teràpia actual del càncer. Amb l’ús de protons s’elimina la radiació més enllà del tumor, s’homogeneïtza la dosi, es treballa sobre la forma concreta del tumor i es preveuen menys efectes secundaris. Actualment, l’oferta d’aquests serveis mèdics de tractament del càncer presenta un dèficit important a la conca mediterrània i, particularment, a Espanya, on només existeix un centre privat a Madrid.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip, reclamen la creació d’un centre públic de protonteràpia fent ús de bona part de l’estructura de Vandellòs I, que es troba en la 2a fase de desmantellament fins al 2028. L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha explicat que es tracta d’una oportunitat pel territori, en un sentit ampli.

La proposta de centre de protonteràpia dedicat a la recerca i pràctica sanitària pública preveu 4 sales de tractament, 1500 pacients anuals i un total de 60 tècnics i facultatius. La inversió prevista és de més de 124 milions d’euros i s’estima que el cost de funcionament anual sigui de prop de 17 milions. Des de l’equip que encapçala el projecte es demana el suport dels diferents ministeris i departaments de sanitat i salut de l’estat i les CCAA properes, com també del titular dels terrenys i de l’empresa pública encarregada del desmantellament per realitzar la reconversió.