DINCAT, la representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, ha nomenat recentment Víctor Galmés com a nou director de l’organització, qui agafa així el relleu a Carles Campuzano, qui va prendre possessió com a nou conseller de Drets Socials el passat 11 d’octubre.

Llicenciat en economia i màster de recerca en economia aplicada, Galmés ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional en l’àmbit de l’economia social i el tercer sector, iniciant la seva trajectòria en la consultoria i compaginant-ho els darrers 9 anys com a professor universitari. El 2017, Galmés es va incorporar a Dincat, on ha exercit el càrrec de Gerent fins al seu nou nomenament.

En una entrevista al programa Tothom, Galmés ha explicat que “assumeixo el nou repte amb il·lusió i moltes ganes.
És un projecte que em crec molt , ja fa molts anys que treballo a Dincat,
conec la realitat del sector i les seves necessitats”.
Galmés entoma el nomenament amb una aposta de continuïtat amb el pla de treball marcat i amb molts reptes de cara al futur, marcats per la Convenció de persones amb discapacitat de l’ONU.
“Seguirem construint la societat inclusiva, compromesa i responsable que mereixen les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies”.

pel que fa als principals reptes que afronta el sector, destaca resoldre la problemàtica actual de les llistes d’espera per accedir a recursos d’habitatge i d’atenció diürna,
impulsar el desenvolupament de projectes de vida independent
així com treballar en la definició d’un pla d’actualització dels mòduls i tarifes dels serveis, amb l’objectiu de dignificar-los.
“La crisi del 2008 va impactar molt fort, va suposar retallades i congelacions en el finançament de serveis que són públics, tot i que gestionats en col·laboració amb les entitats socials de DINCAT. Després va venir el COVID, ara la crisi de la guerra. Sense haver-nos recuperat, calen uns increments substancials de cara al futur”.

Un altre repte és actualitzar i revisar l’obsoleta Cartera de Serveis Socials.
Per Galmés, “la cartera s’ha de revisar, fa molts anys que es va dissenyar i que no s’actualitza. Cal incorporar serveis nous, fer-la més flexible, donar una mirada molt centrada en la persona i que permeti avançar en allò que marca la convenció de l’ONU”.

També cal repensar el model d’inserció sociolaboral del col·lectiu i parlar del dret al treball, que de fet enguany centrarà el tema de la campanya del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat del proper 3 de desembre.
“En aquest sentit, cal repensar i redefenir el model i l’estratègia d’ocupació de les persones amb discapacitat de Catalunya. Són models que van tenir èxit en el seu moment i van ser pioners a Catalunya, però que a dia d’avui han de canviar. Als centres especials de treball, per exemple, cal
concretar i consolidar els recursos i impulsar l’accés a l’empresa ordinària i les polítiques que ho han de permetre”.

Un altre dels objectius és avançar en el desplegament de l’educació inclusiva. Aquí, Galmés defensa
que “per avançar en la inclusió educativa cal reforçar els recursos per les escoles ordinàries per tal que siguin més inclusives així com enfortir les escoles d’educació especial per tal que mantinguin la qualitat”.

El nou director apunta que cal treballar en la millora de l’accés a la justícia, la salut, el lleure inclusiu o la cultura.

“És un repte de país i de societat. Per assolir-lo, necessitem el compromís i la implicació de l’administració pública i molts dels seus departaments. Però també necessitem la implicació de la societat, les empreses i les escoles.
Treballem per la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual en tots els àmbits de la seva vida”.

Galmés parla de reptes però també d’oportunitats.
“Els vaenços socials que tenim són oportunitats per obrir noves vies d’inclusió. L’Àmbit tecnològic ens permetrà treballar millor la participació i la formació.
I és que les persones, les seves famílies i les gairebé 300 entitats de Dincat, conformem una xarxa ferma, cohesionada i compromesa formidable. Treballarem plegats i remarem tots en la mateixa
direcció per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament”.

Dincat és la principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, que agrupa gairebé 300 entitats socials
i representa els drets de més de 70.000 persones del col·lectiu i les seves famílies al territori. A través dels valors de compromís, dignitat i igualtat
d’oportunitats, la federació treballa dia a dia amb l’objectiu de garantir una inclusió social i laboral digna, així com per vetllar per una vida més justa
per aquestes persones i les seves famílies.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.